www.megev-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Вівторок, 20 листопада 2018 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Межівський район >> Новини
Межівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області щодо профілактики гострих кишкових інфекцій серед населення повідомляє
Версія для друку Написати листа

    Серед інфекційних хвороб особливе місце займають гострі кишкові інфекції: дизентерія, черевний тиф, паратифи, холера, харчові токсикоінфекції. Свою назву вони отримали тому, що хвороботворні мікроорганізми перебувають здебільшого в кишківнику людини, звідки виділяються у зовнішнє середовище, потім із забрудненою їжею чи водою потрапляють в травний канал здорової людини та викликають захворювання.
    Кишкові інфекції недарма називають «хворобою брудних рук». Хвора людина або бактеріоносій, не дотримуючись правил особистої гігієни, забруднюють харчові продукти, предмети, що оточують їх, і тим самим створюють небезпеку зараження оточуючих.
    Сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока, але частіше хворіють діти. Це пов’язано з тим, що у них захисні сили та гігієнічні навички ще недостатні.
    Захворювання викликають продукти, які виготовлені при недостатній термічній обробці, або при порушенні умов чи термінів зберігання. Часто вживання немитих овочів та фруктів можуть привести до виникнення захворювання.
    Ковтання води, полоскання рота при купанні в річках, озерах та ставках також загрожує гострими кишковими захворюваннями, адже відкриті водойми забруднені – в них стікають нечистоти, які змиваються з грунту дощами.
    Роль мух в розповсюдженні гострих кишкових захворювань загальновідома. На лапках та поверхні тіла мухи переносять велику кількість мікробів на предмети оточуючого середовища: продукти харчування, посуд і т. д.
    Слід відмітити, що хвороба проявляється не зразу, прихований період при різних кишкових захворюваннях частіше продовжується від 2 до 7 днів. Потім проявляються характерні ознаки захворювання: слабкість, головний біль, блювання, болі в животі, пронос, підвищення температури.
    При появі клінічних ознак хвороби треба негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне лікування: ні в якому разі не слід займатися самолікуванням.
    Також необхідно максимально відокремити хворих від оточуючих та встановити за ними медичний нагляд протягом 7 днів.
    Найчастіше епідемічне значення мають молочні та м’ясні харчові продукти, салати та інші страви, які не піддаються термічній обробці. Найбільш небезпечні у цьому плані заправлені сметаною чи майонезом салати, особливо з яйцями, кремові вироби, морозиво, що підтануло.
    Недотримання технології приготування та зберігання страв, правил особистої гігієни призводить до забруднення готових страв збудником, а висока температура сприяє його розмноженню. Крім того, зараження можливе через забруднену питну воду та воду відкритих водоймищ.
    Групові захворювання часто відбуваються при святкуванні весіль, ювілейних дат, ритуальних обідах тощо. Це пов’язано із залученням для приготування страв випадкових осіб, сусідів, знайомих – тобто людей, які не проходять періодичних медичних оглядів, в т.ч. і бактеріологічного обстеження. Без видимих ознак кишкових інфекцій, вони можуть бути носіями збудників цих інфекцій і при елементарному недотриманні правил особистої гігієни забруднити ними страви.
    Отже, враховуючи те, що з настанням літнього періоду зростає небезпека щодо захворюваності на кишкові інфекції для попередження захворювання необхідно дотримуватись простих правил: перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету обов’язково мити руки з милом; не вживати м’ясні та молочні продукти придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб; дотримуватись технології приготування страв, умов зберігання та термінів реалізації; овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати кропом; при приготуванні їжі, для сирих та готових продуктів використовувати окремий кухонний інвентар (дошки, ножі, посуд); на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки, особливо заправлених майонезом; не запрошувати для приготування страв на урочистостях випадкових осіб, сусідів, знайомих тощо; для пиття і приготування їжі – використовувати питну бутильовану воду промислового виробництва або воду з централізованих джерел водопостачання.

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор