www.megev-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Четверг, 18 квітня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Межівський район >> Новини
До уваги суб’єктів господарювання Межівського району!
Версія для друку Написати листа

    У відповідності до вимог ст. 26 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (далі – Закон) від 24.02.1994 №4005-XII, обов'язкові медичні огляди організовуються і здійснюються у встановленому законодавством порядку.
    Працівники підприємств харчової промисловості, громадського харчування і торгівлі, водопровідних споруд, лікувально-профілактичних, дошкільних і навчально-виховних закладів, об'єктів комунально-побутового обслуговування, інших підприємств, установ, організацій, професійна чи інша діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь, а також працівники, зайняті на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, повинні проходити обов'язкові попередні (до прийняття на роботу) і періодичні медичні огляди. Обов'язкові щорічні медичні огляди проходять також особи віком до 21 року.
    Власники підприємств, установ, організацій або уповноважені ними органи несуть відповідальність згідно з чинним законодавством за організацію і своєчасність проходження працівниками обов'язкових медичних оглядів і допуск їх до роботи без наявності необхідного медичного висновку.
    Працівники, які без поважних причин не пройшли у встановлений термін обов'язковий медичний огляд у повному обсязі, від роботи відсторонюються і можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності.
    Перелік робіт, для виконання яких є обов’язковими медичні огляди, а також порядок їх проведення встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.
    Періодичні медичні огляди проводяться з метою:
    - своєчасного виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань (отруєнь), загальних та виробничо зумовлених захворювань у працівників;
    - забезпечення динамічного спостереження за станом здоров'я працівників в умовах дії шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу;
    - вирішення питання щодо можливості працівника продовжувати роботу в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу;
    - розробки індивідуальних та групових лікувально-профілактичних та реабілітаційних заходів працівникам, що віднесені за результатами медичного огляду до групи ризику;
    - проведення відповідних оздоровчих заходів.
    У відповідності до переліку необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов'язкових медичних оглядів, працівники повинні бути обстежені терапевтом, дерматовенерологом, стоматологом та отоларингологом.
    Необхідними видами клінічних, лабораторних та інших досліджень являються: флюорографія, дослідження крові на сифіліс, мазки на гонорею, дослідження на носійство кишкових інфекцій, серологічне дослідження на черевний тиф, дослідження на гельмінтози та мазок з горла на наявність патогенного стафілококу.
    Працівники торгівлі та сфери обслуговування населення обов’язково повинні бути охоплені обстеженнями вказаними лікарями та лабораторними дослідженнями перед прийняттям їх на роботу.
    Далі кратність проходження періодичних медичних оглядів працівниками залежить від професії та виду підприємства, в основному – 1-го разу на рік за виключенням:
    - продавці підприємств продовольчої торгівлі, у тому числі роздрібної, а також ті, що розташовані на території ринків обстежуються терапевтом та дерматовенерологом 2 рази на рік;
    - продавці молокопродуктів та готової до вживання харчової продукції власного виробництва, товарів дитячого асортименту на ринках, продавці, що реалізують на ринках харчові продукти промислового виробництва та працівники продовольчих складів, холодильників ринків обстежуються терапевтом та дерматовенерологом 2 рази на рік;
    - завідувачі виробництва, кухарі та кухонні працівники, кондитери та офіціанти підприємств громадського харчування обстежуються терапевтом та дерматовенерологом, стоматологом та отоларингологом 2 рази на рік;
    - перукарі, манікюрниці, педикюрниці, масажисти, косметички, технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень перукарень, косметичних та масажних кабінетів обстежуються терапевтом та дерматовенерологом 2 рази на рік;
    - робітники з обслуговування лазень, саун, душових, у тому числі масажисти, технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень лазень та саун обстежуються терапевтом та дерматовенерологом 2 рази на рік.

    Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор