Основною метою семінар - наради було проведення інформування та роз’яснювальної роботи серед суб’єктів підприємницької діяльності, які реалізовують харчові продукти, відповідальних за харчоблоки освітніх та медичних закладів району щодо дотримання вимог чинного законодавства безпечності та якості харчових продуктів.
На семінарі розглянули питання:
1. Щодо вступу у дію Закону України від 18 травня 2017 № 2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».
2. Вимоги санітарного законодавства до суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію продуктів харчування.
3. Вимоги санітарного законодавства до харчоблоків шкіл, дитячих дошкільних та медичних закладів, суб’єктів господарювання ресторанного бізнесу.
У семінар – нараді доведені загальні вимоги до здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин.
Присутнім доведено, що відповідно до законодавства надано право на перевірки операторів ринку без попередження, на фаховий державний контроль. Встановлено вичерпний перелік питань для перевірки, механізм пом’якшення відповідальності щодо певних порушень.
Суб’єктам підприємницької діяльності, відповідальним за харчоблоки шкіл, дитячих дошкільних та медичних закладів району доведено про необхідність заздалегідь готуватись до своєчасної та правильної підготовки до візиту інспекторів Держпродспоживслужби, оскільки їм надано доволі широкий спектр повноважень та запроваджено високі штрафи для порушників.
Було запропоновано користуватись у роботі основними законодавчими нормативними документами :
- Закон України від 18.05.2017 № 2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»;
- Закон України від 06.09.2005 № 2809-IV « Про безпечність та якість харчових продуктів»;
- Закон України від 05.04.2007 № 877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»;
- Закон України від 23.12.1997 № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».