Межівський район
www.megev-rn.dp.gov.ua


Нагадуємо, що червень місяць – період проведення випускних вечорів у навчальних закладах. Як правило святкування випускних вечорів складається не лише з урочистої частини та вручення документів про освіту, але й організації неофіційної частини – банкету на базі закладу громадського харчування,проте,більшість спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь пов’язана саме зі вживанням недоброякісних продуктів харчування та готових страв. Основними причинами спалахів є використання продовольчої сировини сумнівної якості (без документів, які засвідчують її походження, безпечність і якість), відсутність належних умов для приготування страв, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів без належного температурного режиму тощо. Окрім цього, причинами захворюваності є залучення до приготування страв випадкових осіб, які не володіють знаннями щодо елементарних правил особистої гігієни, без пройденого медичного огляду та інше.

    Керуючись Законами України від 24.02.1994 № 4004-XII «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 06.04.2000 № 1645-III «Про захист населення від інфекційних хвороб», Закону України від 23.12.1997 № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», з метою вжиття заходів щодо збереження здоров’я дітей у організованих колективах, попередження виникнення групових випадків, спалахів інфекційних захворювань і харчових отруєнь під час проведення випускних вечорів, необхідно забезпечити наступне:
    - заборонити використання приміщень харчоблоку, їдалень, роздаткових, буфетів не за призначенням;
    - дотримання санітарно-гігієнічного,дезінфекційного та протиепідемічного режимів;
    - проведення санітарно-освітньої роботи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед персоналу, батьків та випускників;
    - наявність у персоналу медичних книжок з результатами пройденого профілактичного медичного огляду (не допускати до приготування страв та сервірування осіб, які не пройшли медичний огляд, та з ознаками захворювань);
    - заборонити виготовлення та використання небезпечних та сумнівних в епідемічному відношенні продуктів;
    - забезпечити дотримання технології приготування страв, умов зберігання продуктів харчування, правил особистої гігієни персоналу та ін.
    З метою профілактики харчових отруєнь та захворювань шлунково-кишкового тракту, не рекомендується використання у дитячому харчуванні: кондитерські вироби з кремами, морозиво, яйця та м’ясо водоплавної птиці, низькосортні м’ясні вироби (нижче 1 сорту), студні, зельці, фаршмаки, м’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю, м’ясні обрізки, субпродукти (діафрагму, кров, легені, нирки, голови тощо), за винятком печінки та язика, а також свинину жирну, свинячі боки, річкову та копчену рибу, молоко - «самоквас», сметану та фляжне молоко й кисло - молочний сир без термічної обробки, гриби та консерви непромислового виготовлення, солодкі газовані напої, нарізні салати з майонезом, оцтом, сметаною, соуси, перець, майонез, вироби у фритюрі, у тому числі чіпси, вироби швидкого приготування, квас, натуральну каву, вершково - рослинні масла та масла з додаванням будь-якої іншої сировини (риби,морепродуктів). Заборонити використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти.
    Крім того, продукти харчування і продовольча сировина повинні мати виробниче маркування та супровідні документи, що підтверджують походження, безпеку та якість продукції. Заборонено використання продуктів харчування та напоїв домашнього виготовлення, а також продукції, що придбана на стихійних ринках та в місцях несанкціонованої торгівлі.
    При виборі закладу громадського харчування для організації неофіційної частини випускного вечора керівникам навчальних закладів та головам батьківських комітетів необхідно звернути увагу на наявність у оператора ринку ( ресторану, кафе, бару, пі церії, кафетерію тощо) державної реєстрації потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів відповідно до вимог статті 25 Закону України від 23.12.1997 № 771/97- ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а також дотримання законодавства в частині санітарно-гігієнічних вимог щодо організації харчування (в т.ч. меню випускного вечора).