Межівський район
www.megev-rn.dp.gov.ua



    РЕФОРМА СИСТЕМИ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ

    Минулого року органами юстиції в Україні було видано понад 1 млн. 300 тисяч різного роду довідок, витягів та виписок. За статистикою, на цю роботу припадає 50% навантаження на працівників реєстраційних служб. Всі ці документи готуються вручну та видаються у паперовому вигляді.
    Механізми дистанційного отримання цих документів через пошту або в електронному вигляді через «Реєстраційний портал» були складні, а тому не популярні у громадян.
    Наприклад:
    - для отримання документів поштою, заявник мав нотаріально засвідчити свій запит;
    - існуючий «Реєстраційний портал» вимагає від користувача обов’язкову реєстрацію, отримання електронного цифрового підпису (ЕЦП), сканування квитанцій про оплату.

    Новації Міністерства юстиції України, які розвантажать реєстраційні служби та ліквідують черги

    В березні запланований запуск 2-х онлайн-послуг, які покликані повністю ліквідувати ці недоліки.
    Послуга «ОНЛАЙН-ВИТЯГ» дає можливість громадянам через мережу Інтернет отримати електронний витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (далі – ЄДР).
    При цьому:
    - для отримання витягу не потрібна реєстрація або використання ЕЦП;
    - витяг формується автоматично в режимі «онлайн» без участі реєстратора;
    - «Онлайн-витяг» надається без підпису реєстратора, але має юридичну силу;
    - сплата за послугу проводиться онлайн за допомогою платіжної картки, яка також виступає ідентифікатором особи;
    - отримати «Онлайн-витяг» можна одразу після сплати.

    Типи «Онлайн-витягів» аналогічні «паперовим», що надаються держреєстраторами.

    Кожен «Онлайн-витяг» має унікальні реквізити, за допомогою яких його можна перевірити та завантажити повторно.

    Так само буде реалізована послуга «ОНЛАЙН-ДОВІДКА» – електронна довідка з ЄДР. Її відмінність – довідка міститиме інформацію лише про наявність або відсутність в ЄДР суб'єкта господарювання.
    Найближчим часом такий самий механізм онлайн сервісів буде запроваджено у сфері державної реєстрації майнових прав:
    - З квітня заплановано запровадження послуги отримання в електронному вигляді витягу за результатом реєстрації, або рішень про відмову чи зупинення розгляду заяви.
    Також у квітні громадяни отримають можливість зареєструвати права на нерухомість у скорочені строки за додаткову оплату. Надбавка за терміновість буде спрямована на виплату винагороди державним реєстраторам.

    ПІЛОТНІ ПРОЕКТИ ОРГАНІВ РЕЄСТРАЦІЇ
    «Екстериторіальність»
    Нині підприємці у Київській та Вінницькій областях – територіях, де запроваджено цей проект – мають можливість подавати документи на реєстрацію в будь-якому офісі реєстрації у межах цих регіонів. Проект планується поширити на міста Київ, Івано-Франківськ та Калуш.

    «Модельний офіс»
    У жовтні 2014 року розпочато пілотний проект у сфері реєстрації речових прав на нерухоме майно у міських реєстраційних службах Вінниці, Дніпропетровська, Львова, Харкова, Черкас, Чернігова та Києва.
    Головною метою проекту є розділення функцій з прийому/видачі документів та прийняття рішень за результатами їх розгляду між різними особами.
    Особливістю проекту є те, що реєстратор власноруч заповнює відповідні електронні заяви. Громадянину потрібно лише перевірити правильність ведених даних.
    Розподіл роботи між фронт- та бек- офісами скоротив час, необхідний для оформлення паперів, з 40 до 15-20 хвилин та унеможливив корупційні дії в сфері реєстрації прав.
    З березня до пілотного проекту приєднаються територіальні управління юстиції Київської області. Також проект планується поширити на Чернівці, Калуш та Івано-Франківськ.

    Обидва проекти значно скорочують черги, унеможливлюють корупцію та роблять сервіси зручними для громадян.


    Підготовлено реєстраційною службою Межівського РУЮ за матеріалами офіційного веб-сайту Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, розміщеними 07.05.2015 року.
    Пряме веб-посилання:
    http://www.obljust.dp.ua/index.php?hash=114640f93a3fa375cd327035c98d6c4f&mnid=1575&page=