www.megev-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Вівторок, 29 вересня 2020 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Межівський район >> Новини
Прихована небезпека кавунів: як не отруїтися смугастою ягодою (КОРИСНО)
Версія для друку Написати листа
Серпень – розпал сезону кавунів. Ринки та магазини Дніпропетровщини рясніють соковитими смугастими ягодами. На столах мешканців області це улюблений літній смаколик. Проте він може викликати серйозне отруєння. Як себе убезпечити, розповіли у департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації.

    «Найперша причина отруєнь баштанними – велика кількість нітратів у плодах. Симптоми можуть проявитися вже через декілька годин після вживання ягоди, –застерігають у департаменті. – З’являється слабкість, сильний головний біль, нудота, розлад шлунка. У важких випадках можлива температура, судоми, ломота в суглобах, запаморочення, синюшність шкіри. Ще одна небезпека від кавуна – ризик кишкової інфекції. Неприємні наслідки може викликати ягода, яка погано помита або неправильно зберігалась».
    Фахівці радять в жодному разі не купувати кавуни на стихійних ринках. А бо ж ті, які розрізані навпіл. Обов’язково вимагайте у продавця документи на товар. Вони – гарантія, що в ягодах немає пестицидів та інших шкідливих речовин.

    Найнебезпечніші кавуни – біля дороги. Вони як губка вбирають в себе важкі метали з вихлопних газів.

    Перед споживанням баштанних, їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою. Плід краще купувати невеликий, щоб з’їсти одразу. Зберігати в холодильнику розрізаний кавун можна не більше доби.

    При перших симптомах отруєння потрібно негайно викликати «швидку». До цього – промити шлунок та випити сорбент. Щоб уникнути зневоднення, слід невеликими порціями пити теплу підсолену воду.
    Версія для друку Написати листа


Про цей сайт | Запитання | Адміністратор